Οδηγός επιλογής του κατάλληλου γυαλιού

Κτίζοντας ένα κτίριο, είτε αυτό είναι επαγγελματικός χώρος είτε το σπίτι μας, καταναλώνουμε αρκετή σκέψη στα δάπεδα που θα επιλέξουμε, στα έπιπλα κουζίνας, τα είδη υγιεινής ίσως και τη σειρά των αλουμινίων που θα βάλουμε. Ωστόσο, η σημασία που δίνουμε στο γυαλί που θα χρησιμοποιήσουμε στα ανοίγματα του χώρου μας, είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που του αρμόζει και δικαιωματικά θα έπρεπε να έχει, με βάση και μόνο τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει.

Προς μεγάλη έκπληξη πολλών, το γυαλί στη σημερινή οικοδομή είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της. Παράλληλα οι τεχνολογικές εξελίξεις του σαν υλικό, το καθιστούν πρωτοπόρο, κάνοντας παράλληλα την επιλογή του μια δύσκολη και σύνθετη υπόθεση, έναν «ευχάριστο πονοκέφαλο».

Γενικά τα χαρακτηριστικά που θα εξετάσουμε σε έναν υαλοπίνακα είναι :

1ον Ο συντελεστής Θερμοπερατότητας Ug

Είναι ένδειξη της θερμομόνωσης που μας προσφέρει.
Θέλουμε όσο το δυνατόν μικρότερο συντελεστή.

2ον Ο συντελεστής Φωτεινής διαπερατότητας LT

Δείχνει πόσο φως θα μπαίνει στο χώρο μας.
Η επιλογή του κατάλληλου υαλοπίνακα εξαρτάται από τη χρήση του χώρου, τον προσανατολισμό του αλλά ακόμη ακόμη και από προσωπικά υποκειμενικά κριτήρια.

3ον Ο Ηλιακός συντελεστής SF ή g

Δείχνει την ποσότητα ενέργειας που θα μπαίνει στο χώρο μας.
Όπως και πριν, η επιλογή του κατάλληλου υαλοπίνακα εξαρτάται από τη χρήση του χώρου, τον προσανατολισμό του, το χρόνο που περνάμε εκεί κλπ. Σε ένα βορεινό δωμάτιο, θα επιλέξουμε γυαλί με μεγάλο SF εφόσον θέλουμε τη ζέστη, αντίθετα από ό,τι σε ένα δωμάτιο νότιου προσανατολισμού.

4ον Ο Δείκτης Επιλεκτικότητας LT/SF

Είναι ο συνδυασμός των 2 προηγούμενων χαρακτηριστικών.
Όπως είπαμε η ανώτερη τιμή του είναι το 2 και όσο πιο κοντά σε αυτήν είναι τόσο πιο επιλεκτικός είναι.

Προσοχή !! Δεν σημαίνει ότι ένα γυαλί με υψηλότερο δείκτη επιλεκτικότητας από ένα άλλο είναι οπωσδήποτε καλύτερο από αυτό. Το χαρακτηριστικό αυτό αναφέρεται στενά και μόνο στην ικανότητά του να αφήνει περισσότερο φως να περνά, κόβοντας την ζέστη ( Ουσιαστικά η επίστρωση του υαλοπίνακα είναι «επιλεκτική». Κόβει την UV και υπέρυθρη ακτινοβολία, ενώ αφήνει το φως να περνά).

5ον Ο Συντελεστής σκίασης (Shading Coefficient)

Ο λόγος της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που περνά από έναν υαλοπίνακα προς την ηλιακή ακτινοβολία που περνά από έναν απλό διάφανο υαλοπίνακα 3mm πάχους. Είναι και αυτός άλλος ένας δείκτης της μείωσης της ζέστης που μπαίνει στο χώρο μας.


Πολλές φορές θα πρέπει στην «εξίσωση» της επιλογής του κατάλληλου γυαλιού να βάλουμε και παράγοντες που αρχικά να μην είχαν ληφθεί υπόψη μας. Πχ. θέλουμε ή όχι πολύ φως στο συγκεκριμένο χώρο, θέλουμε να μπαίνει η ζέστη του ήλιου, ο υαλοπίνακας θα είναι αρκετές ώρες σε ηλιοφάνεια. Το χειμώνα οι ακτίνες του ήλιου έρχονται υπό γωνία, ενώ το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι ψηλότερα έρχονται πιο κάθετα. Έτσι μπορεί ένα παράθυρο στη νότια πλευρά, στο οποίο προβλέφθηκε να μπει ενεργειακό γυαλί με μικρό ηλιακό συντελεστή, να μην εκτίθεται καν στην ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι (πχ. λόγω θέσης και ύψους του). Αντίθετα μπορεί να εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα που η ζέστη του ήλιου θα ήταν ευπρόσδεκτη. Κάναμε λοιπόν λάθος επιλογή την οποία μάλιστα πληρώσαμε και κάτι παραπάνω.


Συμπέρασμα

Αν και δεν υπάρχει μία συνταγή που να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, τα χαρακτηριστικά που κοιτάμε είναι οι συντελεστές Ug , LT και SF.